Coronel, Van den Boog, de nepintellectuelen, de strontkar en Cruijff

Ach, wat zijn er toch veel lui met prachtige fatsoensnormen. Hoogopgeleid ook. Die weten zich in moreel opzicht verheven boven Johan Cruijff. En daarbij, zij praten en schrijven netjes. Als er ergens strijd is gaan ze eerst verbaal sterk in overleg en daarna keren ze wang na wang toe. Laten we toch hopen dat al die moraalridders ons nooit ergens werkelijk moeten verdedigen. Met keurig spreken en de handen niet vuil maken – omdat je die meestentijds louter gebruikt om heel moedig het toetsenbord te bedienen en de ander de les te lezen – is nog nooit een strijd beslist.
Natuurlijk heeft Cruijff als geboren straatvechter her en der grenzen overschreden. Natuurlijk is het spel hard gespeeld. Natuurlijk weet Cruijff dat hij over enkele jaren, officieel verantwoordelijk of niet, wordt afgerekend op de ontwikkelingen binnen Ajax. Natuurlijk jaagt hij daarom nu de kogel door de kerk. En even natuurlijk spreken alle zuivere zielen zonder rottigheid op het achterste van hun tong daar dan weer schande van.
Sjonge, wat heeft uw Vrije Man een hekel aan alle halve intellectuelen die zo goed kunnen nadenken en schrijven en die het hart, durf daar eens aan te twijfelen, zeker op de juiste plaats dragen.
Liever niet, maar soms moet er gestreden worden. Dan volstaat pappen en nathouden niet. Als de zittende macht niet beweegt, kun je niet anders dan ‘vechten’. Maandag schreef ik al over ‘Respect voor Cruijff’. Hij doet het wel. Was Coronel eigenhandig opgestapt. Rik van den Boog? Blind?
Lang genoeg heeft de leiding van Ajax er een puinhoop van gemaakt. Jaren geleden, toen de Vrije Man nog voor Planet werkte, schreef ik al over de verloedering van de vereniging met de fraai historie. Verkeerde trainers, hopeloze transfers, tientallen spelers op de loonlijst, talentvolle jeugd laten gaan, financieel wanbeleid, slechte scouting, enzovoort.
Hoe goed was men in veinzen dat naar Cruijff werd geluisterd. Of wel een beetje luisteren maar dan weer zijn plannen als onhaalbaar afschilderen, als te rigoureus. Ook nu werd dat spel weer gespeeld. Het is precies die quasi-fatsoenlijke, op de consensus van de middelmaat gebaseerde wijze van handelen die Ajax geen goed deed. En waarmee Cruijff dus niets heeft. Als hij zijn nek uitsteekt moet het wel voor 100 en niet voor 99% gaan zoals hij het in zijn hoofd heeft zitten. Lijkt me logisch.
En wat doen alle ‘heren’. Die stappen na zoveel jaren matig presteren niet beschaafd op om de club geen verdere narigheid te bezorgen. Nee, die zoeken het gevecht met Cruijff en zijn niet te beroerd om daarna als verliezer na te trappen. Wel goed dat iedereen uiteindelijk altijd even de ware aard laat zien. Maar wie is in hemelsnaam Coronel, of Van den Boog om clubiconen als Cruijff, Bergkamp en Jonk zo te beschadigen? Nee, eerder ligt de fatsoensloze schande aan de kant van dit soort niveauloze passanten. Waarom probeert Blind er weer tussendoor te glippen? Waarom accepteert hij niet dat hij voor een flink deel verantwoordelijk is voor het verval in Amsterdam. En, terzijde, hoe loyaal was hij eigenlijk naar Jol?
Cruijff is niet heilig. En ik vind zelfs dat zijn kans van slagen niet groot is, als hij niet inziet dat er ook op het gebied van de centen en de scouting moet worden ingegrepen. Ook zal hij ervaren dat de clubfilosofie (eigen jeugd) charmant is, maar tevens een garantie voor weinig titels.
Laat JC het evenwel de komende drie jaar (zoveel tijd is nodig) precies doen zoals hij wil. Met zijn status komt hem die kans toe.
Het is een gotspe dat daarvoor zoveel harde strijd geleverd moest worden en dat ene Coronel (gaan er duizend van in een dozijn) het zich permitteert om met de strontkar over Cruijff heen te rijden. Even ergerlijk is de intellectuele meute die de stront dan ook nog eens lekker inwrijft.

Dit bericht is geplaatst in Columns, Columns Leidsch Dagblad. Bookmark de permalink.