Taal is macht, ook in GroenLinks

In den beginne was het Woord moet zijn in den beginne van de Macht was het Woord. Wie zijn taal beheerst, kan manipuleren, enthousiasmeren, aansporen, tot actie aanzetten, gekleurd informeren, liegen, recht praten wat krom is, uitvluchten bedenken, temen, ontroering opwekken, macht uitoefenen.

Vandaag op het congres van GroenLinks zal het verbale dwaalsporen regenen. Integriteit tijdens de besluitvorming zal verward worden met helderheid van geest tijdens dat proces.
Kon niemand verhoeden dat Sap contact zocht met Rutte? Het bracht op voorhand verloren verkiezingen en een gratis ontsnappingsclausule voor de regering. Maar dat leidt in Utrecht niet tot schade voor de kersverse akela van GroenLinks. Taal zal de reddingsboei zijn.
De meerderheid van het veelstemmige muziekcorps dat GroenLinks is wilde linksaf slaan, maar de vrouw voorop met dirigeerstok sloeg plots af naar rechts. In Vredenburg zal de komende uren na fel bühneberaad de uitleg goed genoeg zijn. Geappelleerd zal worden aan de eensgezindheid. Praatjes zullen als altijd overal de gaatjes vullen.
Tof Thissen wordt vanmiddag tot lijsttrekker gekozen voor de komende Eerste Kamer verkiezingen. Tof repte vrijdagavond bij Pauw & Witteman over ‘het volk’ dat hem zijn stem moet geven. Een moment van verbale onoplettendheid.
Het GroenLinks-volk is het stomste niet. Interessant om te zien of en hoe het erudiete, welbespraakte volk zich vandaag zal onderwerpen aan alle woordgeweld. ‘Het klopt niet, Jolande, wat je zegt, maar jij bent wel onze leider en de eenheid moet bewaard blijven. Toe maar, rustig, we kopen het verhaal.’
En als de kiezer dat straks niet doet en GroenLinks rechts laat liggen? Ach, dan zijn er weer andere woorden voorhanden. Taal is macht.

Dit bericht is geplaatst in Columns, Columns Leidsch Dagblad. Bookmark de permalink.