Respect voor Cruijff

Je zou toch een euro krijgen voor alle keren dat de naam Cruijff deze dagen opduikt in de media? Aandacht zat voor de Ajax-revolutie, toch ervaart uw Vrije Man alle commentaren als weinig diepgaand. Daarom nog maar eens een poging om de aanstaande machtsgreep van Cruijff van kanttekeningen te voorzien.

Clubfilosofie staat garant voor gemiste titels
Al eerder gaf ik aan dat er bij Ajax meer rammelt dan alleen de jeugdopleiding. In de kern klopt de verenigingsfilosofie niet, daar gaat ook JC moeilijk iets aan veranderen. Simpel gesteld: de echt grote talenten worden vroeg weggeplukt, de rest van de eigen kweek mag eerst bij Ajax ‘het leerproces doorlopen’, dus titel kostende fouten maken en worden dan alsnog verkocht. Terwijl de broodnodige klasserijke routine die de roodwitte hoofdmacht nodig heeft om te domineren in de vaderlandse competitie onbetaalbaar is.

Financieel wanbeleid
Daarom zal er in Amsterdam ook gekeken moeten worden naar het uitgavenpatroon. Met de binnenkomende transfergelden worden nu de gaten in de begroting gedicht, terwijl daarmee geprobeerd zou moeten worden om oud-spelers terug te halen en/of de concurrentie (lees Twente, lees Douglas) uit te benen. Nog (te) weinig over het financiële wanbeleid gehoord of gelezen.

Scouting
Nog iets dat niet spoort in Amsterdam en dat zeker zo belangrijk is als de opleiding: de falende scouting. Voorbeelden te over. Talenten bij de eigen jeugd worden zelfs niet opgemerkt, dat is het toppunt. Kon niemand zien dat Elia of Boussoufa aardig kunnen ballen? En als een scout van Ajax gaat kijken naar Dzsudzsak, heeft hij dan niet het vermogen om diens kwaliteiten (of die van Suárez, Sulejmani, enz.) te onderkennen? Tel uit je tientallen euro’s verlies.

Hoogintellectueel geëmmer over Cruijff
Bovenstaande gaan Cruijff en vrienden (Bergkamp, Jonk, De Boer?) niet wegpoetsen door het verbeteren van de gang van zaken op De Toekomst. Er komt beduidend meer bij kijken om van Ajax weer een club te maken die binnen de grenzen van haar vermogen presteert.
Leidt daaruit niet af dat de Vrije Man zich schaart bij alle intelligente lui die schamper reageren op Cruijff. Die grapjes maken over zijn taalgebruik. Alsof al hun hoogintellectuele geëmmer in boeken, columns en tweets ook maar ene mallemoer verandert aan de gang van zaken van ons hier. Pardon, een terzijde uit het hart.

Rellerige ontwikkelingen goed voor Cruijff
Natuurlijk speelt Cruijff met hulp van de Telegraaf het spel hard. De Verlosser is altijd een slecht verliezer geweest en rancuneus bovendien. Maar dat het uit de hand loopt komt toch echt door mannen als Van den Boog en Coronel.
Niet te slim dat zij JC geen carte blanche gaven op technisch gebied. Of juist wel. Kan namelijk ook zijn dat Coronel er een mooie aanleiding in ziet om eruit te stappen en Van den Boog om er een riante vertrekpremie aan over te houden.
Voor Ajax is hun houding gunstig, want nu kunnen ook op andere cruciale plaatsen (financiën, scouting, enz.) Cruijff-adepten worden aangesteld. Daarom moet Cruijff blij zijn met de huidige rellerige ontwikkelingen.

Respect Cruijff
Ronald Waterreus verwoordde zondagavond wat velen al zeiden of schreven: ‘Laat Cruijff zelf verantwoording nemen’. De oud-keeper is normaal een van de betere analisten in Studio Voetbal (dat ook gisteren rammelde), maar nu liet hij zijn PSV-hart en Cruijff-aversie te zeer spreken.
Cruijff verdient respect voor het zijn nek uitsteken. Als voetballer na Messi de beste ooit, als trainer geslaagd, genoeg geld, hartsores gehad, leeft grotendeels in Catatonië, is 63, verkeert bij FC Barcelona (zijn tweede clubliefde) in een prettige luwte, waarom zich nog verliezen in Ajax?
Want of hij officieel verantwoording draagt of niet, over 3 jaar wordt hij hoe dan ook afgerekend op de resultaten van de coup die gepleegd zal worden.

Dit bericht is geplaatst in Columns, Columns Leidsch Dagblad. Bookmark de permalink.